Anbefalte forberedelser

Her finner du informasjon om anbefalte forberedelser til fagprøven i sikkerhetsfaget. Prøvenemnden opplever at mange kandidater stiller dårlig forberedt til fagprøven, noe som resulterer i en relativ høy strykprosent.

Blant de vanligste feilene vi ser er at kandidaten tror det er vekterkompetanse som testes på fagprøven i sikkerhetsfaget. Det er ikke riktig. Vær oppmerksom på at fagprøven i sikkerhetsfaget følger en annen læreplan enn vekterkurset. Kompetansemålene er ikke de samme.

En annen vanlig feil er at kandidaten har lest om fagene, men ikke øvd. De stiller på fagprøven og tror at de forstår risikovurdering, men har aldri skrevet en risikovurdering. De har lest en lærebok om juss for vektere, men aldri løst en jussoppgave. Da blir det vanskelig. Fagprøven stiller krav til kunnskaper og ferdigheter

Pensumbøkene til vekterkurset kan være nyttige å studere i forkant av fagprøven, men de vil ikke være tilstrekkelige. Til fagprøven kreves en betydelig høyere kompetanse innen alle fagområdene på vekterkurset, særlig innen risikovurdering, sikringsløsninger, konflikthåndtering, førstehjelp, strafferett og straffeprosess.

Dessverre finnes det per i dag ingen lærebok som på en god måte dekker hele pensum til sikkerhetsfaget Vg3. Vaktselskaper som har lærlinger løser dette med å utvikle interne opplæringsprogram lærlingene deres går gjennom i løpet av de to årene i lære. For praksiskandidater er det verre. De må på egen hånd finne egnet lærestoff og lese seg opp på dette selv.

Digitalt tilgjengelige og gratis ressurser anbefalt av prøvenemnden finner du på denne siden. I tillegg finnes det en rekke lærebøker i salg som egentlig er ment for andre studieretninger (og nivåer), men kan inneholde verdifull informasjon. På sikt vil vi oppdatere siden med info om en del av disse bøkene og link til nettbutikk. 

NB! Merk at lesing av lærebøker alene ikke er tilstrekkelig som forberedelse til fagprøven. Det er også behov for å øve. Det er øvelse som gjør mester, ikke lesing. Lesing er et første skritt på veien til kompetanse, men det er ikke det eneste. Først må man ha en teoretisk forståelse av faget, dernest må man anvende kunnskapen til å løse konkrete problemer. Erfaringen man får fra denne øvingen gjør det mulig for deg å løse oppgaver raskt og effektivt.

Lærebok til vekterkurs
Lærebok i juss for vektere
Sikringstiltak og sikringsprinsipper
Risikovurdering iht NS 5832
Personsikkerhet
Samfunnssikkerhet
Håndbok i innbruddssikring
Innbruddssikring
Lærebok i kommunikasjon og konflikthåndtering for vektere
Konflikthåndtering
Digital læringsressurs Vg2
Nye læreplan i sikkerhetsfaget. Gjelder for fagprøver fra høsten 2024.
Læreplan SIK03-02